Leírás

Mindarról, ami körülöttünk történik. Egy olyan állampolgár szemszögéből, aki a közéletben való részvételt saját életvezetése szempontjából fontosnak tekinti. Elérhetőség: addictedtopoliticsblog@yahoo.com

Facebook

2012.12.13. 17:19 addicted_to_politics

Keretszámjáték

Kölcsönözzünk az egykori ellenzéki Szijjártó Pétertől néhány örökbecsű mondatot, melyek a magyar politikai kultúra dicsőségére szolgáltak: a kormány az emberek szemébe hazudik, a kormány pofátlanul hülyének nézi az embereket miközben folyton a zsebükben turkál. Ezek az útszéli klisék illenek leginkább a jelenlegi kormánynak a felsőoktatásban folytatott ámokfutásához. A helyzet pikantériáját fokozza, hogy most ők (Szijjártóék) vannak kormányon.

Ha kormánydöntésekről van szó, legcélszerűbb házimédiájából, a köztévéből tájékozódni. 2012. december 6-án ezt hallhattuk az esti (fél 8-as) híradóban 7 perc 10 másodpercnél: "A kabinet elfogadta a jövő évi felsőoktatási koncepciót és annak részeként a keretszámokról szóló előterjesztést is. Így jövőre 38 ezer helyett csak 10,5 ezren tanulhatnak ingyen. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint ezzel tandíjat vezet be a kormány, ezért népszavazást kezdeményeznek. A kormányszóvivő szerint az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait valakinek ösztöndíj, valakinek diákhitel formájában." A szavakat szép, kidolgozott táblázat követte, imígy: 

híradó felsőoktatás.JPG

Videó itt.

Most pedig a miniszter ártatlan hangon közli, hivatalos döntés még nem született, a diákok felháborodása munkaanyagokon és sajtóhíreken alapul.

Két dolgot állapíthatunk meg: először, a kormányzatnak az ügyben mutatott arroganciája vérlázító, másodszor ha Balog Zoltán Miniszter Úr most az igazat mondta, annál jobb, akkor még van esély a kormányzati döntés befolyásolására, tehát a tüntetések tétje talán komolyabb, mint eddig hittük.

Az arrogancia szép példája volt Orbán Viktor levele, melyben megírta (de szerelmes könnyével tele csak nem sírta!) Nagy Dávidnak, hogy "a parlamenti vita alatt álló felsőoktatási törvényről szóló megbeszélésünkön részletekbe menően mutattam be önöknek a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. A rektori konferencia is megtisztelt azzal bennünket, hogy a felsőoktatás átalakításáról érdemi egyeztetésekbe bocsátkozott. Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk."  Ezek szerint nem csupán Nagy Dávid szenved emlékezetkiesésben, hanem a Magyar Rektori Konferencia is, amelynek tagjai értetlenül állnak az elfogadhatatlan tervek előtt.

Giró-Szász András (kinek írásait a régi szép időkben nagyon szívesen olvastam az akkor még színvonalas Heti Válaszban) előbb kevés sikerrel megpróbálta újraértelmezni a kevesebb néha több szállióige jelentését, azt igyekezett bizonyítani, hogy ha 10 480 hallgató tanulhat csak állami finanszírozással, az azt jelenti, hogy sokkal többen tanulhatnak mint eddig. Később rárontott a rektorokra, dékánokra, hallgatói szervezetekre, állítva, hogy mindazok, akik tiltakoznak, csupán a hatalmukat féltik. Újabb szép magyar szólás: mindenki magából indul ki!

Ezt a kommunikációs szerencsétlenkedést tetézte Balog Zoltán tegnapi kijelentése arról, hogy végleges döntés még nem született. Jó volna, ha így volna. Jó volna, mert ez azt jelentené, hogy a tüntetések, megmozdulások nem csupán a gyülekezési szabadság gyakorlati elsajátítására szolgálnak (az emberi jogok gyakorlata szempontjából persze ez is felbecsülhetetlen eredmény), nem csupán annyi a hasznuk, hogy közvéleménykutatások papírízű adatai helyett kézzelfogható bizonyítékkal rendelkezzünk arról, hogyan is vélekednek a fiatalabb (és velük szolidáris) generációk a kormányzati ámokfutásról, s esetlegesen előre jelezzék, hogy egy év múlva milyen közhangulatban fordul rá az ország a választási kampányra.

Mert ebben az esetben a megmozdulások sokkal gyorsabban is célt érhetnek: hatással lehetnek a közvetlenül most esedékes kormányzati döntésekre is, ékesen példázva, hogy politikai jogaink nem értelmetlen sallangok, ha valóban élünk is velük. De, vigyázat! December 6-a előtt a tervek 31 ezer körüli államilag támogatott férőhelyről szóltak, amely - bár a 10 480-nál lényegesen jobban hangzik - szintén csökkenést jelentene a korábbi évekhez képest. 2011-ben még 53 450 diák, 2012-ben 33 070 diák kezdhette meg államilag támogatott formában tanulmányait. Nem volna jó, ha a tüntetések eredményeként mi harcolnánk ki magunknak egy olyan keretszámot, amely valójában visszalépést jelent, s még meg is elégednénk "győzelmünk" eredményével.

18 komment · 3 trackback

Címkék: tandíj felsőoktatás Hoffmann


A bejegyzés trackback címe:

https://addictedtopolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr324963819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keretszámjáték 2012.12.14. 15:27:01

Az arrogancia szép példája volt Orbán Viktor levele.

Trackback: Élménydemokrácia 2012.12.14. 03:23:07

Minden tisztességes demokrácia elemi érdeke, hogy politikai kalandorok, hatalommániás őrültek, szereplési vágytól fűtött kényszeres hazudozók vagy simán tehetségtelen politikusok időnként próbára tegyék a nép idegeit, olyannyira, hogy végül széles össz...

Trackback: A tömegben 2012.12.14. 00:00:19

Nekünk bloggereknek nem adatik meg, hogy első sorból nézzük végig az eseményeket, mint a média képviselői. Igaz cserébe az az első sor lehetünk, akiket néznek. Nem vagyunk sajtó, nem jár kitüntetett hely sehol és nem távolodhatunk el az eseményektől há...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.12.13. 23:18:56

Ezt is fel lehet venni a listára.

Balog Zoltán tegnap "Kiemelte, több pénzt fognak tenni a felsőoktatásba, mint eddig, csak nem úgy osztják el, ahogy korábban"

hvg.hu/itthon/20121213_Balog_meg_nem_dontottek_a_keretszamokrol_

Ma pedig:

Egy salátatörvénybe rejtett módosítóval a korábban tervezetthez képest 11 milliárd forinttal kevesebb állami támogatáshoz jut a felsőoktatás. [...]
2011-ben még 189 milliárd forint volt az egyetemek és főiskolák költségvetési támogatása (ennél több pénzből gazdálkodhatnak, de ez az összeg szerepel a költségvetésben direkt támogatásként), 2012-ben viszont már csak 158 milliárd (amiből 7 milliárdot novemberben zároltak). A 2013. évi büdzsében eredetileg 134,6 milliárd szerepelt, de ezt végül visszavágtak 123,5 milliárdra.
A támogatás mellett a százoldalas módosító indítványban elrejett rendelkezések szerint 863 millió forinttal csökkentették az intézmények személyi kiadásait, és 12,5 milliárd forinttal vágták vissza a dologi kiadásokat. A módosító indítvány nem indokolja az egyes változtatásokat, csak annyival, hogy a kormány "megteszi a szükséges lépéseket", hogy a hiány 3 százalék alatt maradjon.

hvg.hu/itthon/20121213_egyetem_allami_tamogatas

Szóval nem úgy osztják el, mint eddig: a felét odaadják, a felét meg - gondolom - megvédik, mint a magánnyugdíjakat.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.12.14. 02:53:24

Az utolsó bekezdésre már az elején mondtam, hogy az egész balhé arról szól, hogy bedobott a fidesz egy nevetségesen alacsony számot, amit ők se gondoltak komolyan, tüntetgetnek az emberek, és visszaállítják a nagyobb - de még így is jóval kevesebb - keretszámot. És mindenki elégedetten dől hátra...

Blogger Géza 2012.12.14. 06:07:43

Az a baj, hogy meg kéne értenetek, mi a különbség egy kormányülés, meg egy parlament által megszavazott döntés között. Ha ezt sem fogjátok fel, akkor persze az egész világ egy érthetetlen valami...

Nem értem, hogy a Rektori konferencia éretlenkedése szöveg mögé tett link miért is igazolná a rektorokat.

De ha már rektori konferencia: tényleg nem értem, mit értetlenkednek ez alapján:

"a válság miatt Európa-szerte növekvő tendenciát mutatnak a tandíjak, csökkennek az egyetemi fizetések, és csökken az állami támogatás mértéke,"

"Orbán azért hosszan sorolta azokat az érveket, amelyek szerinte alátámasztják a felsőoktatás önfinanszírozóvá alakításának szükségességét. A kormány ezt úgy képzeli, hogy a diákok saját maguk finanszírozzák képzésüket, ezekből a befizetésekből tartják fenn magukat az intézmények. Orbán szerint ez azért lesz jó, mert így a fiatalok olyan képzést választanak, amely a későbbiekben lehetőséget nyújt nekik tanulmányaik finanszírozására, emellett javul az egyetemek versenyképessége is. "

www.origo.hu/itthon/20121017-orban-viktor-a-magyar-rektori-konferencia-plenaris-ulesen.html

Ez szerintem elég világos volt, csak mindegyik rektor azt hitte, hogy majd csak a MÁSIK intézményében csökkenek csak a tisztán állami finanszírozású helye. Na persze...

nu pagagyí 2012.12.14. 06:57:50

A képen látható, hogy a többletpénz Provident-szerű hitelnyújtás, befektetés az adósrabszolgákba.

nu pagagyí 2012.12.14. 07:11:28

@Blogger Géza: Nagyszerű idea az önfinanszírozó egyetem. Bár 2008-ban mintha nem azért verte volna a nyálát a Fidesz, mert kevesellte a tandíjat. Emlékeim szerint, nullánál többet el sem tudott képzelni. Ha akkoriban nem járatott volna le minden reformtörekvést, most nekik is könnyebb dolguk lenne és az ország sem jutott volna csődbe. A Fidesz gátlástalan hazudozása, arroganciája minden racionális törekvést diszkvalifikált ebben az országban, híveit hülyévé tette, ellenfelei szemében pedig tárgyalóképtelenné vált.

jog-ász 2012.12.14. 07:16:22

meg kéne keresni, kiposztolni a gyurcsány féle tandíj, önjáróbb egyetem szabályait, amit elfújt a szociális népszavazás, mert még az is jobbnak tűnt mint bármiféle keretszám megszorítás-ha igaz amiről tegnap az atv-n gyurcsány k.o-val beszélt.

belekotty 2012.12.14. 07:18:37

@Blogger Géza: Már vártuk a mai 24 órára érvényes hivatalos magyarázatot.
Világos. Nem volt taggyűlés. :-))

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.14. 08:20:17

@nu pagagyí:
A baloldal egyből ugrik az ilyen lehetőségekre, szegények azt hiszik, hogy ha az orbán is hasonlóan szemét megszorításokat csinál, mint ők, akkor majd az ő megítélésük jobb lesz... :)

Érdekes felfogás: amikor a balodal vezet be tandíjat, akkor az jó reform (önfenntartó egyetem, stb..), mert be kell látni, hogy nem megy a full ingyenes felsőoktatás. De ha a jobboldal, akkor az micsoda szemét, mert elveszi a fiataloktól a jövőt...

Mennyivel lenne jobb az MSZP tandíját fizetni, mint a mostani nem tandíj tandíjat? Semmivel. Az, hogy az reform volt, az kb annyira igaz, mint, hogy a mostani nem is tudom minek kellene nevezni... mindegy... intézkedések a hallgatók javát szolgálják. Érdekes dolog valakire kígyót békát hányni mert megtesz valamit, amivel egyébként "mi" is egyetértünk :) Olyan komolyan vehető...

Közbe rájöttem hogy van ez: az oktatási reform csak a javunkat szeretné! De mi nem adjuk oda :)

A helyzet az, hogy az embereknek ettől rohadtul nem lett szimpatikusabb a baloldal. Azok alapján, hogy ők mit tettek az oktatással jobb lenne, ha nem kerülnének még egyszer olyan pozícióba, hogy azon kívül, hogy messziről nézik bármi mást is csináljanak...

Politikai szempontból a kérdés mindössze annyi, hogy mi történik a jobboldalon. Ha ez így marad, akkor borítékolható, hogy a fidesz-kdnp odakerül az emberek "soha többet" listájára a ballib pártok mellé. Ennyi...

Főleg úgy, hogy a baloldal retorikája kb. valami olyasmi, hogy ekézi a fideszt a keretszámok miatt (ha nem az az oldal mondaná, aki már kétszer is bevezette a tandíjat, egyet is értenék a véleménnyel), de közben ő is olyan javaslatokon dolgozik, ami bevezetné a tandíjat.

Lásd a legutóbbi MSZP javaslatot: elsőben mindenki legyen ingyenes, utána meg a tanulmányi eredmény függvényében. Nem tudom, hogy az illető járt-e egyetemre. Vagy ha járt, akkor műszaki/természettudományos szakra-e... (hogy a különböző büfészakokon hogy van, azt nem tudom, mert nem jártam olyanra hála Istennek). Ezeken a szakokon úgy szok lenni, hogy az első félévek a szóró félévek, akkor csapnivalóak a tanulmányi eredmények. Utána a későbbi félévekben már egész jók az átlagok, az a mag marad, aki el is végzi, a bulizós beleszarós réteg ekkor már elég kis számban létezik csak... Ha az elsős eredmények alapján döntik el, hogy ki fizet, akkor azt is mondhatnák, hogy mindenki fizessen. A két dolog kb. ekvivalens lenne...

NA YA! 2012.12.14. 08:36:55

@Önnek megyünk: "Mennyivel lenne jobb az MSZP tandíját fizetni, mint a mostani nem tandíj tandíjat?"

Tudod a szép hosszú firfangos fideszes eszmefuttatásod hiába való, egyre többen sírják vissza a baloldalt, még valamikori vérfideszfan ismerőseim közül is! Persze értem én, hogy te egy nem faszkalap faszkalap vagy, de az biztos!;)

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.12.14. 08:37:50

@Blogger Géza: az a baj, hogy meg kéne már értened, ez a legkisebb mértékben szól arról, hogy felvetetik a diákhitelt azokkal, akikről úgy ítélik meg, hogy nem lesz itthon piacképest, ergo nem is éri meg kiképezni itthonra. Arról szól, hogy a Fidesz segget csinált a szájából és a szokásos cinikus, mindenkit teljesen hülyének néző hozzáállásával kommunikálja le az egészet, ahogy szokták amikor kritika éri őket. És mindezt úgy, hogy NÉGY év telt el azóta, hogy népszavazást csináltak, és tömegével nyilatkozták, köztük Orbán is, hogy a tandíjjal nekik esélyük se lett volna.

Igen, tudom, nem tandíj, mert a diákhitel 2-t csak akkor kezded visszafizetni, amikor végeztél (lett munkád). És most jön a csemege: elmész állami céghez (valószínű, mert amúgy is a bölcsész-közgazdás-tanár háromszöget érinti), és egyből úgy indulsz neki az életnek, hogy mostani értéken tízezret levonnak a kb nettó 80-90 ezres fizetésedből. És mindezt közvetlen az adósságcsapda, a végtörlesztés utáni kampány utána, meg azzal párhuzamosan, hogy a hitel az fujjrosszokádék. Erről van csak szó Géza, a többi az csak a felszín.

@Schindlеr Pistája: nem biztos. Bár rövid távon nyilván nem érdeke a fidesznek, hogy tüntessenek ellene, cirka egy hónappal Lukasenka üzenete után valahogy be kell bizonyítani, hogy itt igen is demokrácia van. Erre meg ez nagyon jó, mutatják hogy ide megy a sok tüntető, oda megy a sok tüntető, kormányhivatalt foglalnak és közéjük se lövetnek. Nem annyira életszerűtlen elmélet.

Cervisia 2012.12.14. 08:57:21

@Önnek megyünk: Egy dolog vigasztal, a hozzád hasonló hülyék lassan névről ismerik egymást a békemenetről.

mazolika 2012.12.14. 08:59:29

@Önnek megyünk: Azért örülök, hogy egy ötletet a részletek tudta nélkül elkaszálsz :) Az a helyzet, hogy a legjobb KÉT mondatban leírt terv is a bukás zászlóshajója lehet, ha rosszak a szabályok.

Az általad felvetett problémát két egyszerű szabály is segít megoldani:
a felső valahány százalék tandíjmentes, a következő valahány százalék fele tandíjat fizet, a többi fizetős.

A másik szabály, hogy évente, vagy akár félévente számítjuk ki, hogy ki fizet, ki nem.

Persze ha csak ennyi lenne a szabály része, akkor simán ki tudnám játszani, mert még mindig nem vesz figyelembe olyan dolgokat, hogy pl. ugyanazon gyakorlati tárgyból az egyik tanárnál könnyebb jó jegyet szerezni, míg a másiknál nehezebb. Vagy a kötelező tantárgyak mellé felveszünk egy csomó könnyen teljesíthető kis kredites tárgyat. Máris jobb az átlag, kis ügyeskedéssel bekerülsz a nem fizetősök közé, és egy tehetséges, ámde becsületes gyerek kiesik a rendszerből.

De ezekre van megoldás, lehet olyan rendszert kitalálni, ami a rendszer kijátszását nem _könnyen_ teszi lehetővé. Kiemelném, hogy MINDEN rendszer kijátszható, MINDIG lesznek renitens, ügyeskedő emberek. A különbség az egyes szabályrendszerek között, hogy mekkora kockázattal lehet kijátszani azokat, úgy hogy érezhető előnyökhöz jussunk. Ha túl sokat kell kaparni azért a kis előnyért, akkor az emberek túlnyomó többsége úgy játszik, ahogy azt a szabályokat kitalálók szerették volna. A maradékra pedig már könnyű lesz odafigyelni.

Pl. az ELTE IK karán az ösztöndíj kiszámítása nem egy db osztásból származik. Az alapelv ott, hogy azok kapnak sok ösztöndíjat, akik a legjobban végeznek. És itt mindegy, hogy a legjobbnak 4,5-ös vagy 2,5-ös az átlaga. Ha te vagy az egyetlen, aki 3-as, a többiek 2-es és 1-es-re vizsgáztak, ráadásul rengetegen mentek arra a kurzusra és nagy kreditszámú, akkor azért az egy tárgyért több ösztöndíjat kap az ember, mint azon a kurzuson, amit 3-an végeztek el és mindenki jelessel végzett.

is 2012.12.14. 09:08:34

@Blogger Géza: "Az a baj, hogy meg kéne értenetek, mi a különbség egy kormányülés, meg egy parlament által megszavazott döntés között. "

Megértenénk, ha nem lenne pártállam. Először is azt kellene tisztázni, hogy a FIDESZ elnökségi ülése, meg a kormányülés között mi a különbség. Hát láthatóan semmi. Aztán mutass egyetlen kormányelőterjesztést az elmúlt 20 évből, amit nem szavaztak meg. Na látod.

Talán neked kellene mégiscsak egy kicsit megérteni dolgokat. Először is, hogy ez a nick, amin írogatsz, már annyira bűzlik az erőlködéstől, mint egy 5 hetes hulla.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.14. 09:54:13

@NA YA!: Ez fideszes eszmefuttatás lett volna? Ez? A fideszes eszmefuttatás valahol ott kezdődik, amikor valaki magyarázza, hogy ez milyen jó. Az én hozzászólásom ettől elég messze van. Amikor azt írom, hogy ez szemét húzás a kormánytól, azt lehet sok mindennek értelmezni, de fideszes eszmefuttatásnak aligha.

Vagy aki nem a baloldalban látja az egyedüli megváltót (esetleg gondolkozna is, mérlegelné, hogy mit tettek eddig, mit szeretnének), az már fideszes f***kalap? :O

Ha nem támogatom azt a baloldalt, aki már kétszer bevezette a tandíjat, és most úgy háborodik fel ellene, hogy ő is bevezetné, akkor már fideszes f***p vagyok? :)

Fáj, hogy akik csalódnak a fideszben (most már jó sokan vannak), azok nem jelennek meg a baloldalon? Hát ezért nem az emberek a hibásak...

@mazolika:
" örülök, hogy egy ötletet a részletek tudta nélkül elkaszálsz"
Most is úgy kritizáljuk a keretszámokat, hogy nem tudjuk a részleteket (hol mennyien fognak ingyen tanulni). De ezek nélkül is látszik, hogy nagyon nem lesz jó. Mitöbb egyenesen szemétség.

Az MSZP javaslatán is látszódik, hogy nem oldja meg az alapproblémát: ugyanúgy kevesebben fognak ingyen tanulni, csak más lesz az eloszlás. elvileg igazságosabb, de a gyakorlatban nem fog működni.

A másik probléma, hogy a fizetős képzésről eddig keveseknek sikerült visszajönni, hiába tanultak jól. Sok szabályzásnak volt olyan célja, hogy ne így legyen, de a gyakorlatban sose működött.

Az ösztöndíj mutatók/indexek kiszámítását ismerem. Van benne több súlyozás is más-más szempontok szerint. A tapasztalat az, hogy ezek elsőben nagyon rosszak és utána folyamatosan emelkednek.

addicted_to_politics 2012.12.14. 16:08:31

Apró megjegyzés a kommentelőknek: a keretszámokat nem törvényben fogadják el,most sem, eddig sem, tehát nem a parlament döntési hatásköre. Hanem a kormányé, kormányrendelet formájában.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.14. 21:37:15

„Most arról van szó, hogy a kisemberek gyerekeit akarják kirekeszteni a felemelkedés lehetőségéből. Azt akarják elvenni, hogy minden gyerek legalább egy kicsivel többre vihesse a szüleinél. Most az a kérdés, csak a milliárdos klikk gyerekei előtt tárul szélesre az élet kapuja, vagy a legkisebb faluból is ki lehet jutni a napra, sőt fel lehet kapaszkodni a csúcsra. Most összetartásra, szolidáris fejlődésre volna szükség, ehelyett a társadalmi különbségek olyan ütemben nőnek, mint korábban soha.”
(2007. október 23. ünnepi beszéd – www.fidesz.hu/index.php?Cikk=101639)

„Szögezzük le, hogy a tandíjnak egyetlen dologhoz van köze: ahhoz, hogy valakik elbénázták a magyar gazdaságot, elbénázták annak működtetését, és ennek árát akarják velünk megfizettetni. Magyarország elkövetkező 15-30 évének sikerét a tudás és nem a pénz fogja meghatározni, ezért az egész magyar jövő szempontjából felelőtlen politika a tandíj bevezetése” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatásban tanulók adó formájában 5 és fél év alatt fizetik vissza az államkasszába a rájuk fordított pénzt. „Nem ajándék ez az államtól, hanem beruházás” – húzta alá, hozzátéve: a diplomások egész életük alatt tizennégyszer annyi adót fizetnek, mint a nem diplomások.
(2008. március 1. – www.orbanviktor.hu/cikk/a_kormany_luzernek_nezi_az_embereket)

Blogger Géza 2012.12.15. 17:18:12

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Jaja, csak akkor még 36%-os volt a felső SZJA-kulcs, most meg 16%-os, tehát már kissé más a helyzet... Azt is nézni kell, hogy mekkora az alapelvonás utáni nettó, amiből fizetni kell.
süti beállítások módosítása