Leírás

Mindarról, ami körülöttünk történik. Egy olyan állampolgár szemszögéből, aki a közéletben való részvételt saját életvezetése szempontjából fontosnak tekinti. Elérhetőség: addictedtopoliticsblog@yahoo.com

Facebook

2012.10.30. 18:46 addicted_to_politics

Választójogtalanság

A hét első napja minden bizonnyal az újkori magyar demokrácia újabb gyásznapja. A parlament ugyanis beemelte az Alaptörvénybe - pontosabban az Alaptörvény részét képező átmeneti rendelkezésekbe - az előzetes választási regisztrációról szóló rendelkezéseket. Szövegszerűen:

„(3) [Sarkalatos törvény a választójog gyakorlását kérelemre történő névjegyzékbevételhez kötheti.] Az Alaptörvény XXIII. cikkében foglalt jogok érvényesítése érdekében kérelmére valamennyi, az Alaptörvény XXIII. cikk 13. és 7. bekezdése szerinti választót névjegyzékbe kell venni, a választójog a névjegyzékbe vételt követően gyakorolható. A névjegyzékbevételt
a) magyarországi lakóhellyel rendelkező választó személyesen vagy a kérelmező azonosítását
lehetővé tevő elektronikus úton,
b) magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választó levélben vagy a kérelmező azonosítását
lehetővé tevő elektronikus úton

kérelmezheti .


(4) A névjegyzékbevétel a választás vagy népszavazás napját megelőző tizenötödik napig kérelmezhető.
(5) Az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével az országgyűlési képviselők általános választását megelőzően a névjegyzéket a (3) és (4) bekezdés szerint ismételten el kell készíteni."

És hogy lássuk az indokokat is: "lehetővé teszi, hogy sarkalatos törvény a választásokon az ajánlás, a szavazás
és a jelöltként indulás lehet őségét, valamint a népszavazáson való szavazás lehetőségét azok számára biztosítsa, akik el őre jelzik, hogy e jogukat gyakorolni kívánják."

Hát ennyit erről. Akit érdekel az összes kapcsolódó dokumentum, letöltheti itt.

A választójog egyenlőségét már eddig is megkérdőjelezték a határokon belül és kívül élő magyar állampolgárok választójogára vonatkozó eltérő rendelkezések. Az előzetes regisztráció az egyik legalapvetőbb jog szükségtelen és ezért alkotmányellenes korlátozása. Tegyük hozzá, alkotmányos szinten, mintha ez a problémát megoldaná. Persze, a kormánypártok alkotmányfelfogása szerint alkotmányos jogaink csak attól vannak, hogy ők ezt méltóztatnak írásba fektetni. Ezen alkotmányfelfogás szerint csakis olyan jogokkal rendelkezünk, s csakis addig a határig, ameddig s amilyet az Alaptörvény garantál számunkra. Ezen az alapon persze azt is belefoglalhatnák, hogy a tej fekete, az ég piros, egyes focisták sportalsója ibolya illatú... A kétharmad megvan hozzá, mi egyéb kell még.

További kérdés, hogy mi szükség van a Magyarországon élő és a határon túl élő állampolgárok feliratkozására vonatkozóan eltérő szabályokra? Ésszerű-e az alkotmányos szinten megvalósuló diszkrimináció? A választ egyértelmű és határozott nem. Te, én, mindannyian, akik a határokon belül élünk (egyelőre), miért nem jelezhetjük levélben, hogy élni kívánunk a választójogunkkal? És még egy kérdés: egyáltalán, miért kell nekem a választás előtt 15 nappal tudnom, hogy elmegyek szavazni? Miért nem gondolhatom meg magam a választás napján a vasárnapi ebéd után?

Ja, hogy ismerjük az indokokat: mert a megvezethető, közügyekben tájékozódni képtelen, önálló véleményt hírből sem ismerő, gulyással megvehető (roma) szavazókat még a végén a pártaktivisták a választás napján elcsalják az urnákhoz.

A modern demokráciák emberképe szerint minden individuum, azaz minden választópolgár képes az egyéni életvezetésére vonatkozó önálló, racionális véleményalkotásra. A kormánypártok fejében ezzel szemben tájékozatlan és tájékozódni képtelen, könnyedén manipulálható, közügyekben járatlan, arctalan massza van. A dicső nép, azaz a választók, a csőcselék, a zemberek.

Egy hét múlva érkezik az új választási eljárási törvény is, amely kiteljesíti a kormányzat által megalkotott választási rendszert. Az ellenzéki mocorgás pedig máris kézzel fogható eredményre vezetett: egy sebtiben benyújtott, Gulyás Gergelytől származó módosító javaslatcsomag szerint egyesület választásokon nem indulhat (nesze neked Milla, Haza és Haladás). Kíváncsi vagyok, a készülő párttörvény, amelynek még a tervezetét is homály övezi, hogyan fogja megakadályozni, hogy ezek a szervezetek elinduljanak a 2014-es választásokon. Hogy kísérlet lesz rá, afelől nincsenek kétségeim. to be continued...

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: választójog alkotmányosság Alaptörvény


A bejegyzés trackback címe:

https://addictedtopolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr274879523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választójogtalanság 2012.11.04. 13:45:01

A kormánypártok fejében tájékozatlan és tájékozódni képtelen, könnyedén manipulálható, közügyekben járatlan, arctalan massza van.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása