Leírás

Mindarról, ami körülöttünk történik. Egy olyan állampolgár szemszögéből, aki a közéletben való részvételt saját életvezetése szempontjából fontosnak tekinti. Elérhetőség: addictedtopoliticsblog@yahoo.com

Facebook

2012.11.06. 21:08 addicted_to_politics

Bajnai karakteröngyilkosságra készül?

Kései posztra kései reakció. (Pedig már 2 napja elterveztem, hogy nem fogok minden nap írni, de hát mindig történik valami...)

Az Együtt 2014 Mozgalom ma este posztolt egy érdekeset, Bajnai Gordon (nem miniszterelnök-jelölt aspiráns) fényképével. A poszthoz közlemény is tartozik, az Együtt honlapján olvasható. A message röviden: a Fidesz hazudik, rosszul kormányoz, 2001 és 2007 között is rossz kormányzás zajlott, ellenben abban az időszakban, amíg Bajnai Gordon valós döntési pozícióban volt, megpróbáltak mindent megtenni a gazdasági válság megfékezése érdekében.

A közleménnyel három gond van: tartalmi, stílusbeli és politikai.

Tény az, hogy Magyarországon az államadósság 2009. és 2010. között is növekedett, igaz, a korábbi évekhez képest kevésbé meredek ütemben. Tény az is, hogy Magyarország ellen túlzottdeficit-eljárás folyik 2004. óta. Az eljárás megindításának ideje óta Magyarországon a költségvetési hiány rendszeresen meghaladja a 3%-ot, eltekintve egy-két, nem fenntartható, hosszútávon semmit nem érő döntés által elért részsikertől.

A közlemény ezzel szemben a 2007-2010. közötti időszakról úgy szól, mintha akkor minden a helyes irányba mutatott volna. Persze, nem gondolom, hogy a legfontosabb mutatószám egy országra nézve a költségvetési hiány aránya a GDP-hez viszonyítva. Véleményem szerint alapvetően elhibázott az a német nyomásra erőltetett fiskális politika, amely megszorító intézkedésekkel kívánja kezelni az EU déli és keleti államainak gazdasági válságát. A hiányt ki kellene nőni, ehhez azonban előbb a növekedést be kellene indítani. A gond az, hogy nekünk ez akkor sem sikerült, amikor a válság még a küszöbön sem volt. Lásd erről Gyurcsány őszödi beszédét. Igaz, 2006-ig Bajnai még a kormány közelében sem járt.

A válság alatt persze csak kármentés történhet. Ez utóbbira kellene hivatkoznia Bajnainak. Persze, ez bőven kevés volna azoknak, akik elvárják tőle is a szembenézést, a számvetést. Lsd.: LMP

A közleménnyel stílusbéli gond is akad: túlzottan éles, túlzottan támadó. Bajnai viszonylagos népszerűségének elsődleges oka visszafogottsága, józansága, csendessége. Még két ilyen sajtóközlemény, és ennek a népszerűségi tőkének fuccs. A "politikai közép" potenciális választóbázisa, amelyet megcélzott, így is fenntartásokkal fogadja. Ez így, ilyen hangnemben nekik sok lesz!

Végül:  a nyilatkozat tulajdonképpen politikai malőr is. Bajnainak arra kellene törekednie, hogy markánsan elkülöníthető legyen politikai tevékenysége Gyurcsány Ferencétől. Ha nem is elvi, de politikatechnikai megfontolásokból. Erre október 23-i beszédében törekedett is: akkor, amikor azt állította, jó okkal szavaztak 2010-ben oly sokan a Fideszre. Ez a nyilatkozat megkérdőjelezi a beszédben elhangzottakat. Eddig sérelmezte a Bajnai- és Gyurcsány-kormányok összemosását. Most ő maga (nincsenek illúzióim: tehát tanácsadói) teszik ezt.

Kár volna, ha a politikai közép megteremtésének terve ilyen szerencsétlen kommunikáció miatt füstbe menne. Ez így karakteröngyilkosság. [Kérem, valaki ott a környéken mentse meg!  ]

Szólj hozzá!

Címkék: Bajnai


A bejegyzés trackback címe:

https://addictedtopolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr994888736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása