Leírás

Mindarról, ami körülöttünk történik. Egy olyan állampolgár szemszögéből, aki a közéletben való részvételt saját életvezetése szempontjából fontosnak tekinti. Elérhetőség: addictedtopoliticsblog@yahoo.com

Facebook

2013.01.13. 19:20 addicted_to_politics

Mossuk kezeinket

Bayer cigányozott, Gyurcsány tüntetett, az ellenzék tekintélyesebb része Pilátussal mondhatja: Lavabo inter innocentes manus meas. Mindeközben a kormánypárt nyilatkozataival átvitt értelemben "megadta a kilövési engedélyt" a romákra.


Bayer "állatságáról" már korábban írtunk, itt. Nem szeretnék ismétlésekbe bonyolódni, az ügy elég friss ahhoz, hogy az olvasó tudja, miről van szó. Ami most igazán izgalmas, az a politikai szereplőknek az írásra adott reakciói. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc felháborodott, elítélte, másokat is erre szólított fel és tüntetést szervezett. Elsőként. Nem, nem dicsérem Gy.F.-et, sőt, a magam részéről úgy látom, minden egyes mozdulatával akarva-akaratlan árt azoknak, akik le kívánják váltani a jelenlegi kormányt, s árt minden olyan ügynek, amely mellé odaáll.

Az MSZP részéről többnyire közleményekre futotta, annak követelésére, hogy az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosát zárják ki a Fideszből, illetve néhány régi arc (Szanyi Tibor, Lendvai Ildikó, Török Zsolt) megjelent a mai tüntetésen. Figyelemre méltó, hogy Mesterházy Attila nem. Tehát az MSZP azon bejelentését, hogy részt vesz a tüntetésen, lényegében úgy kell érteni, hogy lélekben támogatják a vonulókat. Schiffer András is szót emelt az LMP részéről, és ennyi. Bajnai Gordon az Együtt 2014 nevében írt 8-i levelében még nagyon helyesen megfogalmazta, "tavaly, decemberben, amikor a magyar országgyűlésben botrányos, antiszemita mondatok hangzottak el, a magyar politikai élet képviselői korábban nem látott egységet mutattak fel a neonáci ellenes kiállásban ... Ma ugyanerre az egységes kiállásra van szükség!" És, ismétcsak ennyi.

A magam részéről egyet értek Bajnai Gordonnal abban, hogy ha roma polgártársainkat éri efféle inzultus, mellettük is ugyanolyan egységes és lelkes kiállásra van szükség, mint decemberben, a Gyöngyösi-beszéd után. Ez mégsem valósult meg. A miértre két válasz is kínálkozik.

Az első a politikai népszerűségvesztéstől való félelem. A cigányság támogatása, védelembe vétele ma Magyarországon nem népszerű. Sem a közéletben, sem a baráti kvaterkázásokon, sem a családi asztalnál. Teljesen mindegy, hogy kevésbé tehetős, vagy iskolázott, jómódú társaságban tartózkodik az ember, cigányozni - különösen 1-2 feles vagy whiskey után - divatos. Aki pedig megpróbál szót emelni ez ellen, könnyen magamagát rekesztheti ki a beszélgetésből. Ott tartunk, hogy nem a gyűlölködők, nem a cigányozók kerültek abba a sokat emlegetett közéleti karanténba, de az, aki a roma származásúakat is embernek, sőt, önmagával egyenlően értékes embernek tekinti, s ennek még hangot is ad. Olyan országban élünk, ahol az efféle demokratikus "agymenést" illik megtartani magunknak. (Erről is írtunk már.) Ez súlyos érv lehet az ellenzéki erők számára a távolmaradásra, a határozott kiállás mellőzésére alig másfél évvel a választások előtt.

És van még egy komoly érv: Gyurcsány személye. Gyurcsány az aktuális mumus, az aktuális patás ördög. Aki vele fogódzkodik - legyen szó bármilyen ügyről - az számíthat arra, hogy a soron következő közvéleménykutatási statisztikákban egy meredeken lefelé ívelő tendenciát tapasztal majd. E blog írója a maga részéről meg van arról győződve, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nem volna ma 2/3-os konzervatív (?) kurzus, s ezt nem is tudja megbocsátani neki. Mégis, azon az állásponton vagyok, hogy nem lehet és nem szabad minden ügyből kihúznia magát az ellenzék nagyobbik részének csak azért, mert Gyurcsány Ferenc is véletlenül épp azonos álláspontot vall magáénak. Ha Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy a tej fehér, s a Fidesz rákontráz, hogy nem is, fekete, akkor az ellenzék úgy fog reagálni, hogy inkább zöld? Ez abszurd helyzet.

Adva van tehát két megfontolandó érv. De lehet-e ez a két érv annyira súlyos, hogy elriassza a demokratikus ellenzék pártjait egy jóval határozottabb és szimbolikusabb kiállástól, mint néhány pusztába kiáltott szó, sajtpapírra vetett nyilatkozat? 2014-ben nyerniük kell, ez a politikai cél. Miért is? Mert úgy hiszik, jelenleg Magyarországon olyan kormányzás zajlik, amely számos elemében szembemegy a jogállamiság, a demokrácia alapvető értékeivel. Ez így is van. Mégis, hogyan szeretnének 2014. után egy új, jogállami, demokratikus kormányzást megvalósítani, ha rövidtávú politikai megfontolásból odavetik 700 ezer roma polgártársunkat a Bayer-féléknek? Az ellenzék tehát mossa kezeit.

És hogy ne feledkezzünk meg a Fideszről sem. A székházon a fent látható molinó. Ezt súlyosbítja Selmeczi Gabriellának az mti-hez eljuttatott közleménye: "a baloldal kampányával bátorítja a bűnelkövetőket, hiszen ez arra utal, hogy szerintük nem az a bűnös, aki embert öl, hanem az, aki ezen felháborodik." Ez csúsztatás, a dolgok összemosása, elkenés. Annyira nyilvánvalóan, hogy kár is rá hosszú sorokat fecsérelni. A konklúzió világos: sem ő, sem pártja nem különb, mint Bayer. (Megjegyzés: tudom, hogy vannak Bayerrel egyet nem értő Fidesz tagok is, akik egzisztenciális vagy egyéb okokból nem mernek szembe menni a vezetéssel. Róluk sem szabad megfeledkezni.)

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd az atp-t a facebookon is!

6 komment · 2 trackback

Címkék: ellenzék DK Selmeczi Gabriella Bayer Zsolt


A bejegyzés trackback címe:

https://addictedtopolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr465016026

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mossuk kezeinket 2013.01.14. 20:39:01

Ha Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy a tej fehér, s a Fidesz rákontráz, hogy nem is, fekete.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.14. 11:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pussy Riot (törölt) 2013.01.14. 21:28:10

A roma magyarul azt jelenti ember.

Dexter... (törölt) 2013.01.15. 08:24:26

Azért az eléggé szomorú, hogy ilyen sokan felültek ennek a provokációnak. Politikai elit és az értelmiség ezt a kérdést csak kommunikációs szinten képes értelmezni, miközben probléma gyakorlati oldalával egyáltalán nem foglalkoznak.
Hogyan lehetne több munkahelyet létrehozni a leszakadó régiókban?
Hogyan lehetne javítani roma gyerekek iskoláztatásán?
Hogyan lehetne elérni, hogy a hátrányos helyzetűeknek szánt pénzek valóban eljussanak a rászorulókhoz?
...
Ezen kérdések mentén kellene egy részletesen kidolgozott programot megalkotni, és szépen fokozatosan megvalósítani azt. Nem pedig egy jelentéktelen újság jelentéktelen publicistájával foglalkozni.

Pussy Riot (törölt) 2013.01.16. 18:16:38

Munkahelyet annak lehet létrehozni aki munkából akar megélni.

A cigány gyerekeket bekényszerítette, hogy az iskolába a családi pótlék csak az iskolát látogató gyerek után jár.

Nem anyagi jellegű juttatásokra van szükség, hanem a több generáció óta kialakított életvitel felszámolására.

Pussy Riot (törölt) 2013.01.16. 18:17:36

Én kérek elnézést a tapipad a ,hogy szócskát rossz helyre rántotta a második mondatban.

addicted_to_politics 2013.01.17. 10:59:00

Köszönjük a hozzászólásokat! Dexter: szerintünk is ezen kérdések mentén kellene elindulni.

Az életvitel felszámolásáról: úgy látjuk és tapasztaljuk, nem beszélhetünk egységes életvitelről. Azt viszont valljuk, hogy mindenki képes eldönteni önmaga, hogy hogyan szeretné kialakítani a saját életét, ez egyéni autonómiájához tartozik, származástól függetlenül.

Pussy Riot (törölt) 2013.01.20. 22:05:39

@addicted_to_politics:
Egyetértek!
Saját törvényes életvitelt saját törvényes forrásból mindenkinek!
süti beállítások módosítása