Leírás

Mindarról, ami körülöttünk történik. Egy olyan állampolgár szemszögéből, aki a közéletben való részvételt saját életvezetése szempontjából fontosnak tekinti. Elérhetőség: addictedtopoliticsblog@yahoo.com

Facebook

2012.10.31. 20:44 addicted_to_politics

Olcsó, nem drága a letelepedési engedély!

Hétfőn tehát átment az Alaptörvény módosítása, amelyet még mindig nem hirdettek ki. A Spiegel Online publicisztikája a témában az LMP kékcédulás akciójával indít, és meg is magyarázza a párhuzamot. A csapból is továbbra is Bajnai Gordon folyik, ma épp a hvg.hu-n volt egy interjú. Egyébként a legfrissebb felmérések szerint ha volna egy pártja, már most vasárnap bejutna a parlamentbe.

A törvényalkotás sodrában újabb gyöngyszemre bukkanhatunk, egy törvényjavaslat formájában:

"A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II . törvény 36. §-a az alábbi (2a) bekezdéssel egészül ki :
„(2a) Különös méltánylást érdemlő gazdasági érdeknek kell tekinteni, ha a kérelmező igazolja, hogy ő, vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság, legalább 250 .000,- euro értékben rendelkezik olyan gazdasági társaság által kibocsátott, legalább öt évre szóló határozott idejű értékpapírral, amely gazdasági társaság kizárólag az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által kibocsátott „Letelepedési Államkötvény” forgalmazásával foglalkozik .”

Vagyis, a javaslat alapján Nemzeti letelepedési engedély járna mindazoknak, akik, vagy akiknek gazdasági társasága 250 ezer Euro értékben magyar állampapírt vásárol, vagyis finanszírozza Magyarország államadósságát. A harmadik ország kitétel az Európai Unión kívüli államokra utal. Az engedély megszerzése egyébként egy sor feltételhez kötött; alapesetben a módosítandó törvény szerint csak annak jár, aki:

a) a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően legalább három éven át jogszerűen és megszakítás nélkül Magyarország területén tartózkodott;

b) a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően legalább egy éve - a házastárs kivételével - családtagként vagy eltartott felmenőként családi életközösségben él bevándorolt, letelepedett, illetve menekültként elismert harmadik országbeli állampolgárral;

c) bevándorolt, letelepedett, illetve menekültként elismert harmadik országbeli állampolgár házastársa, feltéve, hogy a házasságot már a kérelem benyújtását megelőzően legalább két éve megkötötték;

d) magyar állampolgár volt, de állampolgársága megszűnt, illetve akinek felmenője magyar állampolgár vagy magyar állampolgár volt.

(E feltételek vagylagosak.)


Az állampapír-vásárlónál azt sem kellene vizsgálni, lakhatása biztosított-e, rendelkezik-e egészségbiztosítással, vagy képes-e az ellátás költségeinek fedezésére, mint ahogyan azt sem, hogy rendelkezik-e érvényes úti okmánnyal.

A célt a benyújtók így fogalmazták meg: "A jelen módosítás és az egyéb hatályos jogi szabályozás eredménye az lesz, hogy az a személy aki a fenti módon állampapírt vásárol letelepedési engedélyre válik jogosulttá ...  Jelen javaslat azért köti az állampolgárság megszerzését állampapír vásárláshoz, mert ezzel is segíteni kívánja az állam finanszírozását . A letelepedés ezen formája iránt folyamodók más közvetlen befektetései pedig élénkítő hatást fejtenek ki a hazai ingatlanpiacra, kereskedelemre és befektetési  piacokra."

A javaslatot egyébiránt Rogán Antal és Babák Mihály jegyzi, utóbbi kertelés nélkül közölte, hogy kínai üzletemberek küldték feléjük a kérést.

Igen, Magyarország adósságállományát valahonnan finanszírozni kell. Remélem, azt a kínai tárgyalófelek is tudják, hogy "nem adjuk fel Magyarország függetlenségét". Mindenesetre a kormányoldal egyre nyilvánvalóbb rajongása a kínai gazdasági, társadalmi, politikai modell iránt, s a nyugati megoldások egyre határozottabb elutasítása kezd aggasztó méreteket ölteni...

Szólj hozzá!

Címkék: államadósság letelepedés Rogán


A bejegyzés trackback címe:

https://addictedtopolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr174882349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása