Leírás

Mindarról, ami körülöttünk történik. Egy olyan állampolgár szemszögéből, aki a közéletben való részvételt saját életvezetése szempontjából fontosnak tekinti. Elérhetőség: addictedtopoliticsblog@yahoo.com

Facebook

2012.11.01. 21:11 addicted_to_politics

Lengyelország esete a szólásszabadsággal; Stílusos politika

Különösebb történés híján válogatás következik:

New York polgármestere, Michael Bloomberg, aki mindezidáig mindkét elnökjelöltet élesen kritizálta, most úgy nyilatkozott, szívesebben látná ismét Barack Obamát az elnöki székben  - írja a mai New York Times. A New Yorkot harmadik ciklusban irányító polgármester egyébként "független", ezért támogatása az elemzők szerint iránymutatás lehet mindazok számára, akik sem a republikánus, sem a demokrata jelölttel nem szimpatizálnak. Bloomberg úgy vélekedik, Obama képes kezelni a klímaváltozás problémáját, amelyet egyébként a városvezető a hatalmas pusztítást végző Sandy hurrikán kialakulásáért okol. Továbbá, a két jelölt közül Bloomberg Obamával ért egyet az egészségügyi reform, az azonos neműek házassága, és a fegyvertartás szabályozásának kérdésében is.

Hogyan nyerjünk választást? - címmel a New York Review of Books közölt könyvbemutatót. Az örök kérdésre ezúttal egy kétezer éves, állítólagosan Quintus Cicerótól származó választási kézikönyv ad választ, amely szerint "az a politikus, aki csak olyan ígéreteket tesz, amelyeket biztosan meg tud tartani, nem számíthat túl sok támogatóra" - legalábbis ezt tartalmazza a Philip Freeman - féle most közreadott fordítás. Mary Bear, a cikk szerzője azért ehhez még hozzátesz egy anekdotát egy, a római felső osztályhoz tartozó jelöltről, aki miután kezet rázott egyik támogatójával, megdöbbenten realizálta, hogy annak piszkos keze mennyire összemocskolta az övét is. Meglepetésében azt kérdezte, "ember, ezen jársz?" A római munkásosztály ezt sértésként fogta fel, a jelölt pedig veszített a választásokon.

Lengyelország esete a szólásszabadsággal: a lengyel Legfelső Bíróság tanácsadó döntésében úgy foglalt állást, egy metálzenekar frontembere bűnös lehet mások vallási érzületének megsértése bűntettében. 2007-ben a Behemoth nevű zenekar frontembere, Adam Darski Gdyniában egy koncerten darabokra tépett egy Bibliát, hogy így tiltakozzon a katolikus egyház ellen. A bandatagok nyilatkozata szerint céljuk nem mások vallásos érzületének megsértése volt, hanem kritikus nézeteik kifejezése az iránt a vallás iránt, amelyben felnőttek. Az is megeshet, véleménye szabad kifejtésének eredményeként 2 évet tölthet börtönben. A Legfelső Bíróság tanácsadó véleményében úgy vélekedett, bár Darski célja nem az volt, hogy megsértse közönsége vallási érzékenységét, cselekedetével mégis kimeríthette a büntetőjogi tényállást. Darski egyébként épp most a lengyel The Voice egyik zsűritagja. Az eset még nem zárult le, a magam részéről izgatottan várom a fejleményeket!

És egy hazai bombahír: egyetlen politikusként Bajnai Gordon bejutott a kis hazánk 30 legstílusosabb pasiját tartalmazó listába, amelyen egyébként SP, Kolovratnik Krisztián és még sokan mások is helyet kaptak. Biztos ez is fontos...

Szólj hozzá!

Címkék: kampány USA Lengyelország Bajnai


A bejegyzés trackback címe:

https://addictedtopolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr274884486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása